Hoboïste


HM Jansen hobo, foto petar stoykov

foto Petar Stoykov

Helmke Jansen (1988) behaalde haar masterdiploma hobo met onderscheiding voor ‘Expressie en Kracht’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij studeerde daar tot 2015 bij Remco de Vries en Bart Schneemann. Tijdens haar studie was zij tevens academist bij het Residentie Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Toch begon haar studietijd niet met muziek als hoofddoel, maar als student orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Als universitair student volgde zij een bijvak hobo in Den Haag, maar muziek kwam steeds meer als passie op de voorgrond te staan. In 2009 waagde zij de overstap naar de muziek, maar verloor de universiteit niet uit het oog.

Sinds Helmke zich op de muziek richtte is zij zeer actief in de kamermuziek. Met haar eigen ensembles, het Furore Blaaskwintet en Treeo Hout, speelt zij regelmatig in kamermuziekseries en festivals door het hele land en verzorgde daarnaast diverse optredens voor radio en televisie.

Naast de kamermuziek is Helmke als hoboïste betrokken bij een groot aantal ensembles en orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en het Doelen Ensemble.

In 2014 ontving Helmke tevens de mastertitel voor ‘Clinical Child and Adolescent Studies’, een studie die zij combineerde met het conservatorium. Sindsdien heeft zij zich naast de muziek ook verder verdiept in het raakvlak tussen haar twee studieachtergronden. Dit resulteerde onder meer in een thesis over autisme, muziekperceptie en muziektherapie maar ook in een voorstelling over muziekpsychologie. Met ensemble Treeo HOUT maakte ze de voorstelling RAAK! over hoe muziek de mens (aan)raakt. Een klein stukje waarin Helmke over haar fascinatie vertelt, zie je hier

 

Terug